Frużelina z czerwonej porzeczki

Idealna do przekładania tortów lekko kwaskowa frużelina porzeczkowa. Sprawdzi się również jako dodatek do deserów - lodów, gofrów czy ciast. Pyszna!

Składniki na 14 słoiczków o pojemności 180g:
  • 2 kg czerwonych porzeczek
  • 3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 kopiaste łyżki skrobi ziemniaczanej

  • Sposób przygotowania:
    1. Umyte porzeczki umieścić w garnku z grubym dnem, zasypać cukrem, wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut, by puściły sok. Następnie postawić na palniku, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5-7 minut (porzeczki delikatnie mieszać, aby nie przywarły do dna).
    2. Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w 1/2 szkl wody. Zawiesinę wlać do porzeczek i dokładnie wymieszać. Całość ponownie doprowadzić do wrzenia (nie zapominając o mieszaniu). Gorącą frużelinę przekładać do czystych, wyparzonych, suchych słoiczków i od razu zakręcać. Słoiczki odstawić do góry dnem i przykryć ściereczką.