Frużelina czereśniowa

Przepyszny dodatek do gofrów, lodów, naleśników. Świetna do przekładania tortów i ciast. Co roku przygotowuję takie słoiczki.
Składniki na 9 słoiczków, pojemność 180g:
  • 2 kg czereśni (umyć i wydrylować)
  • 400 g cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • Sposób przygotowania:
    1. Wydrylowane czereśnie umieścić w garnku z grubym dnem, zasypać cukrem, wymieszać. Odstawić na ok. 2 godziny, by puściły sok. Następnie postawić na palniku, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut (mieszając, aby nie przywarły do dna). 
    2. Dodać sok z cytryny, gotować przez kolejne 5 minut, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną w 1/2 szklanki wody. Po dodaniu zawiesiny, całość dokładnie wymieszać i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia.
    3. Gorącą frużelinę przekładać do czystych, wyparzonych, suchych słoiczków i od razu zakręcać. Słoiczki odstawić do góry dnem i przykryć ściereczką.