Czekoladowe ciasto z owocami

Przygotowanie to 15 minut, a potem tylko hop do piekarnika! Czereśnie pasują tu idealnie, ale można je zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi. Pychota!

Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 3 garście wydrylowanych czereśni
polewa:
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g)
Sposób przygotowania:
1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując, powoli dolać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy miksując na najniższych obrotach (niezbyt długo - tylko do uzyskania jednolitej konsystencji). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć czereśnie. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
2. Przygotować polewę: czekoladę połamać i połączyć w rondelku z mlekiem. Rozpuszczać na małym ogniu, ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę rozlewać łyżką po wierzchu ostudzonego ciasta.