Cukinia konserwowa

Bardzo nam smakuje! Przygotowuję ją tak samo jak ogórki konserwowe. Jest delikatna w smaku i chrupiąca. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, obiadów lub po prostu zakąska. Dodaję ją również do sałatek.

Składniki:
  • 3 kg cukinii
  • 3 nieduże marchewki
  • korzeń chrzanu
  • kilka gałązek kopru z kwiatem
  • kilka ząbków czosnku
  • liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, gorczyca
zalewa:
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
Sposób przygotowania:
1. Końcówki cukinii odciąć. Jeśli cukinia ma miękką skórkę - nie obierać, jeśli twardszą - obrać. Następnie cukinię pokroić w słupki takiej długości, aby mieściły się w słoiku (gniazda nasienne usunąć). Marchewki obrać, pokroić w krótkie słupki, korzeń chrzanu obrać i również pokroić w słupki.
2. Do czystych, wyparzonych słoików włożyć: po 1 gałązce kopru, po 1 ząbku czosnku, po 1 liściu laurowym, po 3 ziarna ziela angielskiego oraz po 1 łyżeczce gorczycy. Następnie do słoików wkładać (dosyć ciasno) cukinię i dodawać po kilka słupków marchewki oraz chrzanu.
3. Składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać cukinię, słoiki od razu zakręcać. Pasteryzować przez 10 minut w kąpieli wodnej.