Ciasto Wiśnia królewska

Wiśniowo-śmietankowe ciasto, które zachwyca wyglądem i smakiem. Sprawdzi się na każdą okazję! Polecam, moim gościom bardzo smakowało!

Składniki:
  • forma 24x24 cm
Blat biszkoptowy:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • poncz: woda z sokiem z cytryny
Warstwa wiśniowa:
  • 500 ml dżemu wiśniowego
  • 1 galaretka wiśniowa
Warstwa śmietankowa:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • niecała połowa szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny 
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • wiórki kokosowe do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera do najniższych i do masy stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować krótko, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez 25 minut.
2. Dżem wiśniowy zagotować przez chwilę w rondelku, zdjąć z ognia, dosypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
3. Ostygnięty biszkopt delikatnie naponczować i przykryć warstwą ostudzonego dżemu. Całość wstawić do lodówki, aby dżem stężał.
4. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno, dosypać cukier, zmiksować. Dodać ostudzoną (ale jeszcze płynną!) żelatynę, zmiksować. Śmietankę szybko wyłożyć na warstwę wiśniową, wierzch oprószyć wiórkami. Całość ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.