Składniki:
 
- 1/2 kg ugotowanych w osolonej wodzie, ostudzonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
 - 1/4 ugotowanego, ostudzonego kalafiora średniej wielkości
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 2 szczypty prażonej cebuli
 - przyprawa do ziemniaków, sól i pieprz do smaku
 - bułka tarta
 - olej do smażenia
 
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i kalafior przepuścić przez praskę. Dodać do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz prażoną cebulkę. Doprawić do smaku przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej dłońmi. Z masy formować okrągłe kotleciki, każdy obtaczać bułką tartą. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania złocistego koloru.

Super pomysł, na pewno wykorzystam w swojej kuchni.
OdpowiedzUsuńsuper wpis
OdpowiedzUsuń