Składniki:
- 1/2 kg ugotowanych w osolonej wodzie, ostudzonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- 1/4 ugotowanego, ostudzonego kalafiora średniej wielkości
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 szczypty prażonej cebuli
- przyprawa do ziemniaków, sól i pieprz do smaku
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i kalafior przepuścić przez praskę. Dodać do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz prażoną cebulkę. Doprawić do smaku przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej dłońmi. Z masy formować okrągłe kotleciki, każdy obtaczać bułką tartą. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania złocistego koloru.
Super pomysł, na pewno wykorzystam w swojej kuchni.
OdpowiedzUsuńsuper wpis
OdpowiedzUsuń