Ciasto w misce mieszane, rękami kładzione

Ostatnio robi prawdziwą furorę w mojej rodzinie. Ciocia dała ten przepis mamie, a mama mnie. Nie ma niedzieli bez tego deseru! Jest łatwe i ekspresowe w wykonaniu, nie trzeba nawet wyjmować stolnicy. Zawsze się udaje!
Składniki:
  • forma ok. 33 x 21 cm
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 250 g margaryny/masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 jabłek (można też wykorzystać inne owoce sezonowe)
  • cynamon
  • cukier puder do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukry, dodać 3 jajka oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Rękami zagnieść gładkie ciasto. Następnie podzielić je na 2 równe części.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Połową ciasta wyłożyć dno formy: dłonie natrzeć olejem (ciasto będzie dosyć kleiste), odrywać po kawałku ciasta, rozpłaszczać w dłoniach i kłaść na dnie formy, aż kawałki przykryją cały spód.
3. Na cieście ułożyć pokrojone w ósemki jabłka - jedno przy drugim. Posypać je cukrem i cynamonem.
4. Jabłka przykryć drugą połową ciasta: jak wcześniej - namoczyć dłonie w oleju i rozpłaszczone kawałki ciasta układać jeden przy drugim, aż przykryją owoce. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut. Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem. 

4 komentarze:

  1. Już wypróbowałam, polecam wszystkim i dzięki za przepis:):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wygodnie się to ciasto robi:) z każdymi owocami pyszny. Ja nalewam trochę oleju na talerzyk i odrobinę moczę dłonie w oleju i się nie przykleja ciasto. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto pieczemy z termoobiegiem czy góra-dol?!

    OdpowiedzUsuń