Szybciutki truskawkowiec pod słodką kruszonką

Szybciutkie w przygotowaniu ciasto, które wyrasta bardzo puszyste i miękkie. Przepis sprawdzony wielokrotnie, ciasto zawsze się udaje.

Składniki:
  • forma 24x24 cm
Ciasto:
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 200 g truskawek
Kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
Sposób przygotowania:
1. Jajka utrzeć mikserem z cukrami na puszystą masę. Nadal miksując, dolać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i stopniowo dodawać do masy miksując na najniższych obrotach (niezbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji).
2. W osobnej misce przygotować kruszonkę: składniki wymieszać ręką, aż powstaną grudki.
3. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć na nim pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Wierzch obsypać kruszonką. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut.