Najlepszy przepis na jajka faszerowane

Tak podane jajka znikają z półmiska w mgnieniu oka :) Ten przepis jest ze mną od lat. Korzystam z niego przy okazji świąt oraz wszelkich uroczystości.

Składniki:
  • 6 jajek
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • nieduży pęczek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę pokroić w kosteczkę - przesmażyć je na rozgrzanym oleju i odstawić do ostygnięcia (jeśli pieczarki puściły dużo wody - odsączyć). Jajka przekroić wzdłuż na pół, wyciągnąć żółtka, przełożyć je do miski i rozgnieść widelcem. Do żółtek dodać ostudzone pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez oraz posiekany szczypiorek (odrobinę szczypiorku odłożyć do dekoracji). Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na białka, posypać pozostałym szczypiorkiem.


5 komentarzy:

  1. Ja również robię z takim farszem! Wszystkim zawsze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie bawiłam się tak. Na święta będzie zaskoczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gwarantuję pyszne zaskoczenie i polecam tego rodzaju jajka również do grilla. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Świetne jajeczka. Zawsze to coś innego niż jajka z majonezem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tez take robie sa pyszne.

    OdpowiedzUsuń