Wiosenna sałatka warstwowa

Każdy się tą sałatką zachwyca! A tak naprawdę jest bardzo prosta w przygotowaniu :) Serdecznie polecam, wygląda i smakuje rewelacyjnie.

Składniki:
  • 1 mały brokuł
  • 2-3 pomidory
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 jajka na twardo
  • pęczek szczypiorku
sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i gotować przez 10 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie przelać zimną wodą i odsączyć. Pomidory i ogórek pokroić w kostkę, jajka na ćwiartki, szczypiorek posiekać. Przygotować sos: majonez połączyć z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, wymieszać. W przezroczystej salaterce układać kolejno warstwy sałatki (od dołu): różyczki brokuła, 1/2 sosu, pomidory, ogórek, reszta sosu, szczypiorek, jajka.

1 komentarz:

  1. Pyszne składniki i ładnie wygląda. Dziękuję za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń