Wiosenna sałatka warstwowa

Każdy się tą sałatką zachwyca! A tak naprawdę jest bardzo prosta w przygotowaniu :) Serdecznie polecam, wygląda i smakuje rewelacyjnie.

Składniki:
  • 1 mały brokuł
  • 2-3 pomidory
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 jajka na twardo
  • pęczek szczypiorku
sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i gotować przez 10 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie przelać zimną wodą i odsączyć. Pomidory i ogórek pokroić w kostkę, jajka na ćwiartki, szczypiorek posiekać. Przygotować sos: majonez połączyć z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, wymieszać. W przezroczystej salaterce układać kolejno warstwy sałatki (od dołu): różyczki brokuła, 1/2 sosu, pomidory, ogórek, reszta sosu, szczypiorek, jajka.

4 komentarze:

  1. Pyszne składniki i ładnie wygląda. Dziękuję za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka wygląda na pyszną! Uwielbiam jajka pod każdą postacią, więc chętnie przetestuję twój przepis. Cieszę się, że receptura jest bardzo prosta. Myślę, że nawet laicy nie będą mieć problemów z przygotowaniem tego specjału :) Zasadziłam szczypiorek ('doniczkowy") i czekam na plony. Nic nie zastąpi domowych warzyw i owoców, ale ich hodowla bywa kłopotliwa. Marzę o własnej działce, gdzie będzie rosła cebula, sałata, pomidory i ogórki. Obawiam się jednak tego, że pielęgnacja upraw przerośnie moje umiejętności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka jest prosta, szybka do zrobienia i ładnie się prezentuje aż chce się jeść.Dziękuje za przepis 😋

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna sałatka, testowałam, REWELACJA, również dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń