Niezawodne ciasto na oranżadzie

Mmmm... Pachnące oranżadą puszyste i wilgotne ciasto z owocami. Dziecinnie proste w przygotowaniu. Każdemu się uda!

Składniki:
  • forma 25x36 cm
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka białej oranżady
  • ok. 200 g borówek (można zastąpić innymi owocami)
  • cukier puder do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Miksując na niskich obrotach, dodać część mąki, następnie proszek do pieczenia, znowu trochę mąki, olej, resztę mąki, a na końcu oranżadę. Zmiksować na jednolitą konsystencję. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć gęsto borówki. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.







2 komentarze:

  1. wyglada super, tylko jak przeliczyć szklanki na gramy, a mąka jaki typ tortów czy chlebowe?
    TIA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowo 1 szklanka mąki to ok 150 gramów (3 szklanki to ~450 gramów)
      Do ciast używamy mąki tortowej lub podobnej typu 500.

      Usuń