Niezawodne ciasto na oranżadzie

Mmmm... Pachnące oranżadą puszyste i wilgotne ciasto z owocami. Dziecinnie proste w przygotowaniu. Każdemu się uda!

Składniki:
  • forma 25x36 cm
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka białej oranżady
  • ok. 200 g borówek (można zastąpić innymi owocami)
  • cukier puder do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Miksując na niskich obrotach, dodać część mąki, następnie proszek do pieczenia, znowu trochę mąki, olej, resztę mąki, a na końcu oranżadę. Zmiksować na jednolitą konsystencję. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć gęsto borówki. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.