Niezawodne ciasto na oranżadzie

Mmmm... Pachnące oranżadą puszyste i wilgotne ciasto z owocami. Dziecinnie proste w przygotowaniu. Każdemu się uda!

Składniki:
  • forma 25x36 cm
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka białej oranżady
  • ok. 200 g borówek (można zastąpić innymi owocami)
  • cukier puder do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Miksując na niskich obrotach, dodać część mąki, następnie proszek do pieczenia, znowu trochę mąki, olej, resztę mąki, a na końcu oranżadę. Zmiksować na jednolitą konsystencję. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć gęsto borówki. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.







4 komentarze:

  1. wyglada super, tylko jak przeliczyć szklanki na gramy, a mąka jaki typ tortów czy chlebowe?
    TIA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowo 1 szklanka mąki to ok 150 gramów (3 szklanki to ~450 gramów)
      Do ciast używamy mąki tortowej lub podobnej typu 500.

      Usuń
  2. Niektóre szklanki mąka po 250 ml

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale 150 gramów. Liczymy wagę, nie ciecz. Pozdrawiam.

      Usuń