Najszybsze i najlepsze Rafaello

Smakuje tak jak słynne pralinki i robi się je ekspresowo, bez pieczenia. To ciasto po prostu rozpływa się w ustach!

Składniki:
  • forma 24X24 cm
  • 400 g śmietanki 30% lub 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek wiórek kokosowych
  • ok. 300 g jasnych herbatników
  • wierzch ciasta:
  • 2-3 garście płatków migdałowych
  • 1 łyżka wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:
1. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, stopniowo, dodawać schłodzony mascarpone. Ubijać do połączenia składników. Na koniec do masy dodać 6 łyżek wiórek kokosowych, zmiksować. 4 łyżki masy odłożyć - będzie potrzebna później na posmarowanie wierzchu ciasta. Pozostałą masę podzielić na 2 części.



2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć połowę masy, a na nią drugą warstwę herbatników. Potem wyłożyć resztę masy i znów przykryć ją herbatnikami.
3. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Wierzch ciasta posmarować równomiernie odłożoną wcześniej masą i posypać płatkami migdałowymi oraz wiórkami kokosowymi. Całość wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.






1 komentarz: