Ekstra przepis na marynowaną dynię

Niesamowicie pyszna, lekko chrupiąca dynia. Sprawdzi się znakomicie jako dodatek do dań z grilla, mięs pieczonych, a nawet kanapek.

Składniki:
  • 1 dynia (ok. 2 kg)
przyprawy:
  • goździki, ziele angielskie, cynamon kora (2 szt, czyli opakowanie 17 g)), anyż (2 gwiazdki)
zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • duża szczypta soli


    Sposób przygotowania:
    1. Dynię obrać, usunąć z niej pestki i pokroić ją w kostkę. Cynamon i gwiazdki anyżu połamać na mniejsze kawałeczki. Do czystych, wyparzonych słoików włożyć po 2 goździki, 2 ziarna ziela angielskiego, po kawałku cynamonu i anyżu. Następnie dosyć ciasno powkładać dynię.
    2. Składniki na zalewę zagotować. Dynię w słoikach zalewać gorącą zalewą i od razu zakręcać. Pasteryzować przez 30 minut w kąpieli wodnej.






    2 komentarze: