Składniki:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsWsJjgZIKItTfuUcCb5YgblSQyqWBH2ECeDE2Qkl6K84T9b3kKCG4o1Fr3amuOWHZJ4g0NDsOZf1u5AqKdpg2rZTzuYIN70w0EaeIo87T9XUyjfRi4DIIoIB-Exj2OPFvvbv6hAwRhvak/s640/DSC_0351.JPG)
Sposób przygotowania:
- 1 dynia (ok. 2 kg)
- goździki, ziele angielskie, cynamon kora (2 szt, czyli opakowanie 17 g)), anyż (2 gwiazdki)
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- duża szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Dynię obrać, usunąć z niej pestki i pokroić ją w kostkę. Cynamon i gwiazdki anyżu połamać na mniejsze kawałeczki. Do czystych, wyparzonych słoików włożyć po 2 goździki, 2 ziarna ziela angielskiego, po kawałku cynamonu i anyżu. Następnie dosyć ciasno powkładać dynię.
2. Składniki na zalewę zagotować. Dynię w słoikach zalewać gorącą zalewą i od razu zakręcać. Pasteryzować przez 30 minut w kąpieli wodnej.
2. Składniki na zalewę zagotować. Dynię w słoikach zalewać gorącą zalewą i od razu zakręcać. Pasteryzować przez 30 minut w kąpieli wodnej.
Wygląda apetycznie ,ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńPrzepis super, uwielbiam zapach anyżu i cynamonu.
OdpowiedzUsuń