Sałatka w gyrosie HIT

Przepyszna sałatka do słoików, smacznie doprawiona. Zimą sprawdzi się jako dodatek do obiadów, wędlin, kanapek. Zrób taką koniecznie!
Składniki (na ok. 8 słoików 0,5 l):
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 papryki
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli kamiennej
zalewa:
  • 2,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 0,5 szklanki oleju
  • 25 g przyprawy gyros 

    Sposób przygotowania:
    1. Umyte ogórki pokroić w grube plastry, przełożyć do dużej miski, zasypać solą kamienną i dobrze wymieszać. Papryki i cebule pokroić w grubszą kostkę, marchewki na talarki, a czosnek na plasterki.  Wszystkie pokrojone warzywa dodać do ogórków, wymieszać.
    2. Składniki na zalewę dokładnie wymieszać w miseczce, a następnie przelać do miski z warzywami. Całość wymieszać i odstawić na 6 godzin. Od czasu do czasu zamieszać. Początkowo zalewy będzie mało, ale przybędzie jej, gdy warzywa puszczą sok.

    3. Po 6 godzinach sałatkę wraz z zalewą przekładać do czystych, wyparzonych, suchych słoików i zakręcać. Pasteryzować 15 min w kąpieli wodnej lub 30 min w piekarniku (słoiki ustawić na blaszce, wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temp. na 130 stopni, pasteryzować przez 30 min. Potem wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, pozostawić słoiki do wystudzenia).








    2 komentarze:

    1. Przetwory na zimę to podstawa. Szczególnie jak się ma warzywa ze swojego ogródka :)

      OdpowiedzUsuń