Marynowana fasolka szparagowa z przepisu babci


Przepis znaleziony w zapiskach babci. Miała świetny pomysł na młodą fasolkę szparagową! Żółta lub zielona - obie odmiany w wersji marynowanej będą smaczne.
Składniki:
  • 2 kg młodej fasolki szparagowej
  • liście laurowe
  • ziarna ziela angielskiego
  • ziarna czarnego pieprzu
zalewa:
  • 1 l wody
  • 250 ml octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 łyżki soli


    Sposób przygotowania:
    Składniki na zalewę zagotować i odstawić do wystudzenia. Fasolkę umyć, obciąć końcówki. Gotować we wrzątku przez 5 minut, po czym odcedzić, przelać zimną wodą i odsączyć. Do czystych, wyparzonych i suchych słoików włożyć po 2-3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz 1 listku laurowym. Następnie powkładać fasolkę. Słoiki zalać wystudzoną zalewą i zamknąć. Pasteryzować przez 30 minut w kąpieli wodnej, po 2 dniach pasteryzację powtórzyć.






    4 komentarze:

    1. Robiłam rok temu bardzo podobna i wyszła smaczna

      OdpowiedzUsuń
    2. Przy tak długim pasteryzowaniu może będzie bardzo miękka? Proszę o odpowiedź.

      OdpowiedzUsuń