Składniki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 3 łyżki soli
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 kg cukru
- 1,5 szklanki octu
- 8 łyżek oleju
1. Ogórki umyć (nie obierać) i pokroić w grube plastry. Posypać solą, wymieszać i odstawić na 5 godzin. Po 5 godzinach odlać sok i dodać do ogórków pokrojone na plasterki ząbki czosnku oraz ostrą paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać do czystych, wyparzonych słoików.
2. Składniki na zalewę zagotować. Ogórki zalewać gorącą zalewą i od razu zakręcać. Pasteryzować krótko, 5-7 minut.
2. Składniki na zalewę zagotować. Ogórki zalewać gorącą zalewą i od razu zakręcać. Pasteryzować krótko, 5-7 minut.
Te ogórki sa po prostu przepyszne! Super przepis!!
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis, smaczne i świetne nawet do obiadu.
OdpowiedzUsuńDo tej zalewy to ile wody? Bo nie ma w przepisie
OdpowiedzUsuńNie ma, bi się nie dodaje. Ogórki puszczą wodę, do zalewy już nie potrzeba dodatkowo.
Usuń