Ogórki w ostrej papryce

Przepis od sąsiadki na ogórki do słoików w pikantnej wersji. Mało pracochłonne, a smakują wybornie. Powinny być w każdej spiżarni!
Składniki:
  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżki soli
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
zalewa:
  • 1 kg cukru
  • 1,5 szklanki octu
  • 8 łyżek oleju


    Sposób przygotowania:
    1. Ogórki umyć (nie obierać) i pokroić w grube plastry. Posypać solą, wymieszać i odstawić na 5 godzin. Po 5 godzinach odlać sok i dodać do ogórków pokrojone na plasterki ząbki czosnku oraz ostrą paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać do czystych, wyparzonych słoików.
    2. Składniki na zalewę zagotować. Ogórki zalewać gorącą zalewą i od razu zakręcać. Pasteryzować krótko, 5-7 minut.

    8 komentarzy:

    1. Te ogórki sa po prostu przepyszne! Super przepis!!

      OdpowiedzUsuń
    2. Bardzo dobry przepis, smaczne i świetne nawet do obiadu.

      OdpowiedzUsuń
    3. Do tej zalewy to ile wody? Bo nie ma w przepisie

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nie ma, bi się nie dodaje. Ogórki puszczą wodę, do zalewy już nie potrzeba dodatkowo.

        Usuń
    4. Czy wodę którą puściły ogórki dodać do zalewy?

      OdpowiedzUsuń
    5. To mam zagotować tylko ocet olej i cukier?

      OdpowiedzUsuń