Ogórki w ostrej papryce

Przepis od sąsiadki na ogórki do słoików w pikantnej wersji. Mało pracochłonne, a smakują wybornie. Powinny być w każdej spiżarni!
Składniki:
  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżki soli
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
zalewa:
  • 1 kg cukru
  • 1,5 szklanki octu
  • 8 łyżek oleju


    Sposób przygotowania:
    1. Ogórki umyć (nie obierać) i pokroić w grube plastry. Posypać solą, wymieszać i odstawić na 5 godzin. Po 5 godzinach odlać sok i dodać do ogórków pokrojone na plasterki ząbki czosnku oraz ostrą paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać do czystych, wyparzonych słoików.
    2. Składniki na zalewę zagotować. Ogórki zalewać gorącą zalewą i od razu zakręcać. Pasteryzować krótko, 5-7 minut.

    4 komentarze:

    1. Te ogórki sa po prostu przepyszne! Super przepis!!

      OdpowiedzUsuń
    2. Bardzo dobry przepis, smaczne i świetne nawet do obiadu.

      OdpowiedzUsuń
    3. Do tej zalewy to ile wody? Bo nie ma w przepisie

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nie ma, bi się nie dodaje. Ogórki puszczą wodę, do zalewy już nie potrzeba dodatkowo.

        Usuń