Obiad z worka

Rodzinny obiad za jednym zamachem! Soczysty, mięciutki kurczak skąpany w warzywach. Danie, które robi się praktycznie samo! Rewelacja!!!
Składniki:
  • torebka do pieczenia
  • 8-10 podudzi z kurczaka
  • ok. 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1/2 cebuli
  • marynata do kurczaka:
  • ok. 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 3-4 szczypty czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz do smaku 

    Sposób przygotowania:
    1. Przygotować marynatę: masło lekko podgrzać i zamieszać, aby się rozpuściło. Dodać do niego czosnek oraz wymienione przyprawy i wymieszać. Czyste, suche podudzia zalać marynatą, dokładnie w niej wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

    2. Obrane ziemniaki pokroić na kawałki średniej wielkości (niezbyt cienkie) i oprószyć je solą. Marchewki pokroić w grubsze plasterki, a cebulę w grubszą kostkę.
    3. W naczyniu żaroodpornym umieścić torebkę do pieczenia. Na spód torebki wysypać kawałki ziemniaków, a następnie plastry marchewki wymieszane z cebulą. Na koniec ułożyć na warzywach udka w marynacie. Zamknąć worek i wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80 minut.