Migdałek

Pyszne ciasto budyniowo-śmietankowe bez pieczenia! Pięknie pachnie migdałami. Doskonała propozycja na weekendowy deser.
Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • herbatniki, ok. 250 g
Masa budyniowa:
  • 3,5 szklanki mleka
  • łyżka cukru
  • 2 budynie malinowe bez cukru 
  • 2 galaretki truskawkowe
  • kostka masła
Masa śmietankowo-migdałowa:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • pół szklanki cukru pudru
  • 4-5 kropli olejku migdałowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku (do rozpuszczenia żelatyny)
  • płatki migdałowe do posypania wierzchu

    Sposób przygotowania:
    1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami.
    2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z 1 łyżką cukru i wlać rozpuszczony budyń. Chwilę gotować mieszając. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Pokrojone na kawałki masło zmiksować, a następnie stopniowo dodawać do niego ostygnięty budyń. Zmiksować na jednolitą konsystencję. Gotową masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą.
    3. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i olejek migdałowy. Następnie, miksując, powoli dolewać rozpuszczoną ostudzoną żelatynę. Zmiksować i szybko wyłożyć na herbatniki. Wierzch ciasta oprószyć płatkami migdałowymi (można je uprażyć wcześniej na patelni, ale nie trzeba). Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało.

    2 komentarze:

    1. Wygląda smakowicie, chyba muszę poprosić żonę żeby mi coś takiego przygotowała, sam niekoniecznie mam odpowiednie umiejetności :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Pyszności i do tego bez pieczenia :)

      OdpowiedzUsuń