Kurczak pieczony w musztardzie


Pyszny i prosty sposób na kurczaka. Podudzia pieczone w marynacie musztardowo-jogurtowej. Nie obędzie się bez dokładki!
Składniki:
  • 8 podudzi z kurczaka
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 4 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Sposób przygotowania:
1. Jogurt grecki połączyć z musztardami, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać. Czyste i osuszone podudzia oprószyć przyprawą do kurczaka, umieścić w dużej misce i zalać marynatą tak, by wszystkie były nią oblepione. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
2. Następnego dnia podudzia w marynacie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec godzinę bez przykrycia, a następnie jeszcze 10-15 minut z termoobiegiem. Podawać z ziemniakami i surówką.

3 komentarze:

  1. Musi naprawdę pysznie smakować. Koniecznie wypróbuję twój przepis. Taki kurczak zapiekany w naczyniach to jedna z moich ulubionych form podania drobiu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka cieknie. Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj wypróbuję przepis z musztardą i majonezem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń