Domowa papryka w zalewie miodowej

Hit jesieni! Najszybsza i najsmaczniejsza papryka na zimę. Znakomita zalewa, koniecznie zapamiętaj ten przepis!
Składniki:
  • 3 kg papryki
    Zalewa:
    • 9 szklanek wody
    • 1,5 szklanki octu
    • 3 szklanki cukru
    • 3 łyżki miodu
    • 6 łyżeczek soli
    + 1 ząbek czosnku do każdego słoika

    Sposób przygotowania:
    1. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić wzdłuż na paski. Do każdego słoika (suche, czyste słoiki) włożyć 1 ząbek czosnku, a następnie ściśle układać paski papryki.
    2. Składniki na zalewę połączyć w garnku i zagotować. Gorącą zalewę wlewać do słoików, od razu zakręcać i odstawiać do góry dnem. Gdy słoiki trochę przestygną, pasteryzować przez 5 minut. Ponownie odstawić do góry dnem i przykryć kocem.