Ogórki kiszone

Sprawdzony przepis na domowe, tradycyjne kiszone ogórki. Smakują znakomicie. Polecamy.
Składniki:
  • ogórki gruntowe, niezbyt duże
  • czosnek 
  • koper z łodygą
  • świeży chrzan
  • liście wiśni lub czarnej porzeczki (opcjonalnie)
  • sól
Sposób przygotowania:
1. Ogórki umyć i ułożyć ciasno w czystych i suchych słoikach. Czosnek i chrzan obrać. Do każdego z litrowych słoików włożyć 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki (w przypadku większych słoików dostosować te ilości do ich pojemności).
2. Przygotować zalewę (potrzeba ok. pół l zalewy na 1 litrowy słoik): odpowiednią do ilości i wielkości słoików porcję wody zagotować, wsypać sól (1 czubata łyżka soli na 1 l wody).
3. Wrzątek wlewać do słoików i od razu zakręcać. Ogórki powinny być całkowicie zanurzone w zalewie. Górna krawędź słoika i zakrętka podczas zakręcania powinny być suche.
4. Gorące słoiki przykryć na ok. 12 godz. kocem. Następnie przenieść słoiki do piwnicy/ciemnego chłodnego miejsca.