Ciasto na weekend

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z malinami. Pyszny pomysł na deser po obiedzie. Smacznego :)
Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 120 g malin
  • cukier puder do posypania wierzchu
  • forma 24x24 cm
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijać ok. 5 min na puszystą masę. Miksując na niskich obrotach dodać powoli cukier, a następnie (stopniowo) mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ubić do połączenia składników.
2. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć maliny (można oprószyć je wcześniej mąką ziemniaczaną).
3. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 minut (piec do "suchego patyczka"). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

7 komentarzy: