Malinka - ciasto bez pieczenia

Przepyszne ciasto piankowe! Bardzo prosty przepis, wygląda wspaniale. 
Czas na maliny!
Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • herbatniki kakaowe, ok.24 szt.
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka owoce leśne
  • 2 szklanki wrzątku (2x250 ml)
  • ok. 150 g malin
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 500 ml wrzątku
Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami.
2. Galaretki truskawkową i owoce leśne rozpuścić osobno w 2 szklankach wrzątku, odstawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno i podzielić na dwie części. Do jednej miksując dolewać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę truskawkową, ubić do połączenia składników. Drugą część śmietanki ubić tak samo z galaretką owoce leśne. Masy wstawić na chwilę do lodówki, aby lekko zaczęły tężeć. Następnie wyjąć, wyłożyć na herbatniki masę truskawkową, przykryć warstwą herbatników i wyłożyć delikatnie masę owoce leśne. Na wierzch lekko powciskać maliny, całość wstawić do lodówki celem całkowitego stężenia (2-3 godziny).
3. Galaretkę przezroczystą rozpuścić w 0,5 l wrzątku, odstawić do ostudzenia. Gdy zacznie tężeć wylać na gotowe stężałe ciasto. Całość wstawić do lodówki, by przezroczysta galaretka całkiem stężała.

Pyyycha!

1 komentarz: