Himalaje - ciasto bez pieczenia

Po prostu hit! Śmietankowe góry pełne smaku, z waniliowym wnętrzem
Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • herbatniki ok. 100 g
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe
  • ok. 750 ml mleka
  • 2 łyżki stołowe żelatyny
  • niecała połowa szklanki wrzątku (do żelatyny)
  • rurki z kremem ok. 10 szt.
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g śmietanki 30% lub 36 %
  • ok. 5 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Formę wykładamy folią spożywczą, na dno kładziemy herbatniki. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku.
2. Do gotującego się mleka wsypujemy dwa budynie (jeśli są niesłodzone dodajemy łyżkę cukru) i gotujemy przez chwilę mieszając. Do gorącego budyniu dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy.
3. Ciepły budyń wylewamy na herbatniki i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie w ostudzony budyń wkładamy pionowo rurki (łamiemy je wcześniej na pół, by były krótsze).
4. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następie, po łyżce, dodajemy schłodzony serek mascarpone, ubijamy do połączenia składników. Gotową masę delikatnie wykładamy na ostudzony budyń z rurkami i formujemy "góry". Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby ciasto stężało, a rurki namiękły.
Słodkie, pyszne, znakomite!

3 komentarze: