Sos z papryczek chilli

Piekielnie dobry!
Składniki:
  • 1 kg papryczek chilli (waga całych papryczek z ogonkiem i ziarenkami)
  • 55 dag cukru
  • 1 cytryna
  • 1/2 limonki
  • blender
  • rękawiczki gumowe lub winylowe (można też założyć okulary)
Sposób przygotowania:
1. Oczyścić papryczki z gniazd nasiennych i ogonka (zalecane robić to w rękawiczkach). Następnie pokroić na kawałeczki i wrzucić do garnka.
2. Posypać pokrojone papryczki cukrem i dobrze wymieszać. Odstawić na 10-15 minut aby z papryczek wyszedł sok.
3. Wstawić garnek z papryczkami na palnik, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. W tym czasie wycisnąć sok z cytryny i limonki.
4. Po 10 minutach gotowania jeszcze gorące papryczki zblendować na mus i dodać sok z cytryny i limonki. Porządnie wymieszać.
5. Wstawić na palnik i gotować jeszcze 5 minut. Następnie przelać sos do słoiczków i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.

Na ostro!

4 komentarze:

  1. Uuulala, to coś dla mnie :D Wspaniały, czemu jeszcze takiego nie robiłam!? Skandal! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny przepis, a ostatnio mamy dużą ochotę na ostre ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dlugo mozna przechowywac? Czy przez zime mozna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamknięty słoik można trzymać całą zimę, bez problemu. Cukier działa konserwująco. Co do otwartych słoiczków, to nasze są małe i najdłużej stały 4 dni (używam do wszystkiego).

      Usuń