Śliwki w occie

Doskonały dodatek do mięs, wędlin, serów

Składniki:
  • 1 kg śliwek (już bez pestek) - wybrać twardsze
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 6% lub 10%
  • 250 g cukru
  • 4-5 szt. goździków


Sposób przygotowania:

1. Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Przełożyć do garnka.

2. W drugim garnku przygotować zalewę: wodę z octem, cukrem i goździkami podgrzać aby była bardzo ciepła. Zalać nią śliwki, odstawić do ostygnięcia na około 1 godzinę.

3. Następnie garnek ze śliwkami w zalewie postawić na ogniu, podgrzewać do zagotowania, zmniejszyć ogień. Śliwki wyłowić i przełożyć do słoików, zalać gorącą zalewą. Mocno zakręcić słoiki i odstawić do góry dnem.

Wyśmienite!



2 komentarze:

  1. Bardzo lubię, a jeszcze nigdy sama nie robiłam, czas to zmienić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, nigdy takich nie robiliśmy :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń