Pasztet z cukinii

Wyjątkowo smaczny!

Składniki:
  • 1,5 szklanki cukinii utartej na grubych oczkach
  • 1,5 szklanki bułki tartej ( + garść do posypania wierzchu)
  • 200 g startego sera żółtego
  • 1 cebula utarta lub pokrojona w kosteczkę 
  • 4 jajka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka oleju
  • płaska łyżeczka przyprawy typu Vegeta
  • sól i pieprz do smaku
  • forma ok. 29x16 cm


Sposób przygotowania:

1. Oddzielamy żółtka jajek od białek. Żółtka roztrzepujemy mikserem. Białka ubijamy na sztywną pianę.

2. Wszystkie składniki łączymy w dużej misce, dodajemy żółtka, a na końcu białka. Doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy.

3. Pasztet przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy bułką tartą.

4. Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Robiłam, wyszedł super, będę robić często bo przepis mega prosty a pasztet przepyszny.

    OdpowiedzUsuń