Faszerowana cukinia i dynia

Znakomite!


Składniki:
  • 2 cukinie okrągłe (może być też 1 podłużna, wówczas przecinamy ją wzdłóż na pół)
  • 1 dynia Hokkaido
  • ok. 400 g mięsa mielonego z indyka (lub wieprzowego)
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża papryka
  • 1 cebula
  • 200 g startego sera żółtego
  • 3 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • olej


Sposób przygotowania:

1. Cukinie i dynię umyć, odkroić górne części, tak by otrzymać “czapeczki”, następnie wydrążyć środek za pomocą łyżki - głęboko, ale do momentu by ścianki pozostały sztywne (na grubości ok. 1,5 cm). Miąższ pokroić nożem na drobniejsze kawałki (duże pestki dyni usunąć).

2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i miąższ z cukinii i dyni. Przesmażać, aż warzywa zmiękną. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstawić na kilka minut do odparowania.

3. Mięso mielone porwać na kawałeczki i usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, posolić i popieprzyć.
4. Wszystkie wyżej wymienione składniki połączyć w dużej misce, dodać natkę pietruszki i żółty ser. Całość dokładnie wymieszać.

5. Cukinie i dynię lekko nasmarować z zewnątrz i wewnątrz olejem. Wypełnić farszem i lekko, niezbyt szczelnie przykryć "czapeczkami".

6. Całość przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Piec około 30-35 minut w 200 stopniach. Dynia powinna pozostać w piekarniku ok. 10 minut dłużej.

Rewelacja!



2 komentarze:

  1. Nie wiedziałam, że to już sezon na dynię...
    Chętnie wypróbuję przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi hi, sezon na dynię zaczyna się od połowy lipca - te najsmaczniejsze Hokkaido są właśnie teraz. Polecam!

      Usuń