Sernik czekoladowo-kawowy bez pieczenia

Wyjątkowy deser 


Składniki:
  • blacha o wymiarach ok. 36x21 cm
  • pół opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 100g)
  • pół szklanki lekkiej herbaty do nasączenia biszkoptów
  • 50 g startej białej czekolady
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
Masa serowa:
  • 1 kilogram twarogu sernikowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml ostygniętej mocnej kawy sypanej
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 8 łyżeczek żelatyny
Masa śmietanowa:
  • 350 ml śmietany kremówki
  • ok. 70 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny




Sposób przygotowania:
1. Formę wykładamy papierem do pieczenia, na dno kładziemy biszkopty i nasączamy je herbatą. 
 

2. Przygotowujemy masę serową: żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (4-5 łyżek wody), pozostawiamy do ostygnięcia. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki lub ucieramy, przekładamy do rondelka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Do masy serowej dolewamy kawę (bez fusów), a potem rozpuszczoną czekoladę i miksujemy.  Gotową masę wykładamy równomiernie na biszkopty, całość wstawiamy do lodówki do stężenia.

3. Przygotowujemy masę śmietanową: żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (2-3 łyżki wody), pozostawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ostudzoną czekoladę, miksujemy. Następnie dodajemy ostygniętą żelatynę i miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na stężoną masę serową.


4. Wierzch ciasta posypujemy najpierw startą gorzką czekoladą, potem białą. Sernik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Excellente!



7 komentarzy:

  1. Przepyszna wersja mojego ukochanego ciasta! Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki rozmiar brytfanki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda ten sernik, a co dla mnie najważniejsze - szybko się go robi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mogę użyć twaróg sernikowy z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak jest, dokładnie taki jest w przepisie. Nie napisane tylko że z wiaderka :D

    OdpowiedzUsuń