czwartek, 22 marca 2018

Sałatka warstwowa z rzodkiewką


Przepyszna! Polecamy!

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • ok. 200 g sera żółtego
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • puszka kukurydzy
  • ok. 200 g szynki
  • niepełna szklanka drobnego makaronu (np. koraliki)
  • mały kubeczek śmietany 12%
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • duża przezroczysta salaterka


Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szynkę i jajka pokroić w kostkę, sałatę porwać na drobne kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szczypiorek posiekać. Ser i rzodkiewki zetrzeć na grubych oczkach tarki.

2. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z majonezem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

3. W salaterce układać od dołu warstwy składników w kolejności: makaron, szynka, połowa sosu, kukurydza wymieszana z jajkami, sałata, reszta sosu, ser żółty, szczypiorek, rzodkiewka. Każdą warstwę można dodatkowo delikatnie posolić.

Smakuje doskonale!




7 komentarzy:

  1. Warstwówki zawsze wyglądają efektownie. Bardzo podoba mi się ilość pyszność w tym przepisie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie! Ja troszkę zmodyfikuję i dodam jogurt naturalny zamiast śmietany i na pewno przygotuję na święta, a co!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj smacznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonały pomysł na sałatkę imprezową.

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatkę podawać na świeżo czy można dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie dzień wcześniej się nie da, chyba że zrobi się dwie.
      Jeżeli chodziło o dzień później - to tak, sałatka smakuje dobrze zarówno w dniu wykonania jak i jeden lub 2 dni później.
      Pozdrawiam,

      Usuń
  6. Zrobiłam, wygląda smakowicie.Próbować będę z rodzinką jutro

    OdpowiedzUsuń