Zapiekanka serowo-makaronowa

Prosty przepis na pyszną zapiekankę 
Składniki:
  • 400 g makaronu penne (może być też inny gruby) 
  • 250 g sera zółtego w kostce 
  • ok. 250 g kiełbasy
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • przyprawy podstawowe: pieprz, sól, vegeta

*dla podkreślenia smaku można też dodać po dwie duże szczypty czosnku niedźwiedziego, majeranku i przyprawy do makaronu



Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Jedną garść sera odłożyć do posypania wierzchu zapiekanki.
Kiełbasę i paprykę pokroić w kostkę. Można (ale nie trzeba) lekko podsmażyć je na patelni.

2. Majonez i śmietanę wymieszać z jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.

3. Wszystko dokładnie wymieszać w dużej misce i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

4. Piec przez 45 min w 180 stopniach. 15 min przed końcem pieczenia posypać po wierzchu serem.


Gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz