wtorek, 30 stycznia 2018

Placuszki serowe


Posmakują każdemu!

Składniki:
  • 200 g twarogu
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli 
  • szczypta sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania po wierzchu




Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stale ubijając, dodajemy cukier, sól i żółtka.

2. Mąkę ze szczyptą sody przesiewamy do miski z masą jajeczną i delikatne mieszamy. Dodajemy
pokruszony twaróg oraz śmietanę, mieszamy do powstania jednolitej masy.

3. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z obu stron. Gdy są gotowe, wykładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu.

4. Gdy placuszki lekko ostygną, posypujemy je grubo cukrem pudrem. 
Świetnie smakują z owocami lub konfiturą.


...mniam...mniam...!




1 komentarz:

  1. Super smaczne, puszyste, wcale nie chłoną tłuszczu jeśli smażymy na rozgrzanym oleju��świetna alternatywa na pożywny podwieczorek

    OdpowiedzUsuń