wtorek, 16 stycznia 2018

Placuszki z jabłkami

Dla całej rodziny!

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 opakowanie kefiru 400g
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 5 łyżeczek cukru
  • szczypta soli
  • 2-3 jabłka
  • olej
  • cukier puder do posypania po wierzchu




Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy i drobno kroimy.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce miksujemy mąkę, proszek do pieczenia, wodę,
kefir, żółtka, cukier i sól. Dodajemy do nich pianę z białek i delikatnie mieszamy. Dokładamy pokrojone jabłka i ponownie lekko mieszamy.


3. Nieduże placuszki smażymy na oleju. Gdy są gotowe, przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


PYSZNE!



1 komentarz: