Wafle mleczne

Idealne wafle według prostego przepisu mamy. Robimy często, bo każdy uwielbia i znikają w ciągu jednego dnia :)
Składniki:
  • 1 kostka masła (250 g)
  • 1/2 szklanki mleka (płynnego)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie wafli
Sposób przygotowania:
1. Masło, płynne mleko i cukry umieścić w garnku, rozpuścić na ogniu mieszając (nie gotować). Do lekko ostudzonych składników dodać mleko w proszku, kakao oraz jeden rozkruszony drobno wafel. Dokładnie wymieszać.
2. Gotową masą przełożyć pozostałe wafle. Całość zawinąć w papier/folię, cały wierzch obciążyć (np. deską z książkami) i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

2 komentarze: