Zapiekane łódeczki


Zapiekanka inaczej :) Dobrana kompozycja farszu podana na ogórkach. Zdrowo i smacznie i lekko

Składniki:
  • 2 duże ogórki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 10 pieczarek
  • 2 plastry szynki
  • 1 jajko
  • szklanka utartego żółtego sera
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Cebulę, paprykę i pieczarki drobno kroimy i zasmażamy na lekko rozgrzanym oleju. Podlewamy 2 łyżkami wody i często mieszamy. Gdy składniki zmiękną, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i jeszcze przez chwilę zasmażamy.

2. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy surowe jajko i połowę utartego sera. Składniki doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dokładnie mieszamy całość.

3. Ogórki obieramy i przepoławiamy wzdłuż. Przy pomocy łyżeczki usuwamy pestki. Tak przygotowane ogórki wrzucamy na wrzącą wodę na ok. 3 minuty.
4. Ogórki wyjmujemy z wody i nadziewamy ciepłym farszem. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i posypujemy pozostałą częścią sera. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Podajemy oprószone pietruszką. 

I GOTOWE!

3 komentarze:

  1. ogórków jeszcze nie faszerowałam :) zazwyczaj cukinię, paprykę albo bakłażan. wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg mnie z ogórkiem lepiej smakuje i brzuszek lżejszy :)

      Usuń
  2. brakuje żagielków :D super danie

    OdpowiedzUsuń