Piankowa delicja

Szybko i efektownie!
Składniki:
  • biszkopty okrągłe (ok. 16 szt.)
  • 0,5 l śmietanki 30 lub 36% 
  • 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
  • 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
  • 2 szklanki wrzątku
  • delicje (16 szt.)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • forma 24x24 cm


Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć biszkoptami. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia.

2. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie powoli dolewać ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubijać do połączenia składników. Masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć.

3. Masę wyłożyć na biszkopty, a następnie ułożyć na niej delicje.

4. Galaretki truskawkowe przygotować wg przepisu na opakowaniu. Całość zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na około 4 h lub całą noc.

Czysta słodycz :)



3 komentarze: