Składniki:
- biszkopty okrągłe (ok. 16 szt.)
- 0,5 l śmietanki 30 lub 36%
- 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
- 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
- 2 szklanki wrzątku
- delicje (16 szt.)
- 2 galaretki truskawkowe
- forma 24x24 cm
2. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie powoli dolewać ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubijać do połączenia składników. Masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć.
3. Masę wyłożyć na biszkopty, a następnie ułożyć na niej delicje.
4. Galaretki truskawkowe przygotować wg przepisu na opakowaniu. Całość zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na około 4 h lub całą noc.
4. Galaretki truskawkowe przygotować wg przepisu na opakowaniu. Całość zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na około 4 h lub całą noc.
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńpysznie
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na szybką słodką przekąskę na urodziny mojego dziecka. Uwielbia galaretkę a jeszcze bardziej kocha delicje. Chyba padnie z zaskoczenia i z zadowolenia. Robiłam często taki alla sernik na zimno ale nie dodawałam nigdy takich przysmaków.
OdpowiedzUsuńJutro będę robiła.Dziękuję.
OdpowiedzUsuń