wtorek, 12 grudnia 2017

Burgery z indyka

Przepyszne indycze burgery z kaszą jęczmienną.

Prosty, tani i smaczny obiad dla całej rodziny

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • 1 łyżka stołowa oregano
  • pół dużej cebuli lub jedna średnia
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • olej
  • garść natki pietruszki
  • 1 worek kaszy jęczmiennej.
  • (opcjonalnie sałatka): 1 łyżka jogurtu naturalnego + małe opakowanie mix sałat.


Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przełożyć do miski i doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę zimnej wody.
Przez ok 2-3 minuty ugniatać i mieszać ręką.



2. W oddzielnej misce zetrzeć cukinię i cebulę.

3. Opcjonalnie startą cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem i doprowadzić do zeszklenia cebulki (ok. 1-2 min.)



4. Na rozgrzaną patelnię wrzucić startą cukinie, obsypać czosnkiem granulowanym, dodać oregano, sól i pieprz, smażyć przez 2-3 minuty do uzyskania miękkości cukinii. Porządnie wymieszać.



5. Pozostawić na 4-5 minut do przestudzenia i wrzucić zawartość patelni do miski z mięsem mielonym. Wymieszać i uformować w dłoniach kotleciki.



6. Kotleciki wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem i trzymać po ok 3 minuty na każdej stronie (do delikatnego zbrązowienia)



7. Ugotować w rondelku kaszę jęczmienną.

8. Dodatkowo serwować z sałatą lub sałatką (1 łyżka jogurtu, sól, pieprz, papryka w proszku, czosnek granulowany, mix sałat)


9. 1 porcja to ok 4-5 kotlecików + kasza jęczmienna.


Na zdrowie! Aż się uszy trzęsą! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz