Ekspresowe ciasto CHMURKA

"Chmurkę" przygotujesz w 20 minut, potem tylko wstawiasz ciasto do lodówki, żeby stężało. Jednym słowem: PRZEPYSZNE!

Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • herbatniki, ok. 150 g
  • 400 g śmietanki 30% lub 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g borówek
  • 3 garście płatków migdałowych - podprażyć na suchej patelni, odstawić do ostygnięcia
Sposób przygotowania:
1. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, zmiksować. Następnie, ciągle miksując, stopniowo dodawać schłodzony serek mascarpone. Ubijać do połączenia składników.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć herbatniki. Na herbatniki wyłożyć całą masę. Wierzch ciasta wyrównać łyżką, a następnie obsypać borówkami i płatkami migdałowymi. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.