Papryka konserwowa

Smakowita tradycyjna papryka konserwowa - w mojej spiżarni takie zapasy po prostu muszą być! Wykorzystuję ją jako dodatek do obiadów, wędlin, kanapek, sałatek czy mięs z grilla.

Składniki na 6 słoików o pojemności 500 ml:
  • 2 kg kolorowej papryki
  • 6 ząbków czosnku
  • 12 liści laurowych
  • 24 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka białej gorczycy
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 6 łyżek oleju roślinnego
    zalewa:
    • 1,5 l wody
    • 250 ml octu 10%
    • 1/3 szklanki cukru
    • 1,5 łyżeczki soli
    Sposób przygotowania:
    1. Paprykę umyć i pokroić wzdłuż na kawałki (gniazda nasienne usunąć). Do czystych, wyparzonych, suchych słoików włożyć po 1 ząbku czosnku, po 2 liście laurowe i po 4 ziarna ziela angielskiego. Dosypać trochę ziaren gorczycy i czarnego pieprzu. Następnie do słoików wkładać (dosyć ciasno) kawałki papryki.
    2. Składniki na zalewę połączyć w garnku, wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać paprykę. Do każdego słoika dodać jeszcze po 1 łyżce oleju. Słoiki od razu zakręcić. Pasteryzować 15-20 minut w kąpieli wodnej, następnie słoiki odstawić do góry dnem i przykryć kocem.