Muffinki z nadzieniem owocowym

Puszyste, mięciutkie babeczki na osłodzenie dnia. Moja rodzinka za nimi szaleje, a przepis jest bajecznie prosty!

Składniki na 12 sztuk:
    ciasto:
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka mleka 
    • 1 jajko
    • 100 g masła (rozpuścić w rondelku, ostudzić)
    • niepełna szklanka cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    nadzienie:
    • maliny i borówki lub inne drobne owoce sezonowe
    Sposób przygotowania:
    Wszystkie składniki na ciasto (powinny być w temp. pokojowej) połączyć w dużej misce i zmiksować na gładką masę. Połowę masy wlać do foremek. Następnie do każdej foremki dodać owoce i zalać pozostałą częścią masy. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut.


    2 komentarze: