Sałatka ozdoba stołu

Oprócz tego, że pięknie się prezentuje, jest po prostu przepyszna! Zrobiłam ją na rodzinną uroczystość. Każdy chwalił!
Składniki:
  • 1 niezbyt duży kalafior
  • ok. 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 pora
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • ok. 100 g żółtego sera w kostce
  • 1/2 pęczka szczypiorku
sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie przelać zimną wodą, odcedzić i posiekać na małe kawałki. Pomidorki pokroić na połówki (część odłożyć do dekoracji), jajka w kostkę, a pora w półtalarki (można przelać go na sitku wrzątkiem, by był mniej ostry). Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystko połączyć w misce, dodać sos przygotowany z wymienionych składników, wymieszać.
2. Do ścianek okrągłej, przezroczystej salaterki przylepić połówki pomidorków. Następnie do salaterki delikatnie przełożyć sałatkę. Wierzch sałatki udekorować posiekanym szczypiorkiem i resztą pomidorków koktajlowych.