Karkówka na 102

Mięciutka i soczysta karkówka w przepysznej marynacie. Za każdym razem wychodzi idealna! To obiad, przy którym nie trzeba się dużo napracować, a efekt końcowy jest znakomity!

Składniki:
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 3 cebule
  • marynata:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki przyprawy typu vegeta
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)

  • Sposób przygotowania:
    1. Składniki na marynatę połączyć w dużej misce i roztrzepać trzepaczką lub krótko zmiksować. Karkówkę pokroić na plastry (grubość ok. 1,5 cm) i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Następnie plastry przełożyć do marynaty i dokładnie w niej wymieszać. Całość wstawić na noc do lodówki.
    2. Na drugi dzień plastry karkówki (marynata ładnie je oblepi) obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Obsmażać krótko - tylko do zamknięcia się porów mięsa. Obsmażone plastry układać w naczyniu żaroodpornym na przemian z talarkami cebuli.
    3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec pod przykryciem, około 1,5 godziny. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.