Co za obiad! Zaskocz bliskich lub gości

Efektowny, niecodzienny i przepyszny, ale też szybki w przygotowaniu obiad dla większej ilości osób. Można podawać go jako samodzielne danie (koniecznie polane sosem!) lub z ziemniakami.
Składniki:
    rękaw/torebka do pieczenia
    • 1/2 białej kapusty (ok. 900 g) + 1,5 łyżeczki soli
    • filet z piersi kurczaka (500 g)
    • 2 marchewki
    • 1 cebula
    • 3-4 jabłka (najlepiej słodko-kwaśne)
    • pieprz, przyprawa do gyrosa
    • posiekany koperek do dekoracji
    sos czosnkowo-koperkowy:
    • 50 g masła
    • 1 cebula
    • 1 szklanka kwaśniej śmietany
    • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 2-3 ząbki przeciśnięte przez praskę)
    • garść posiekanego koperku
    • niepełna połowa szklanki gorącej wody
    • sól, pieprz do smaku
    Sposób przygotowania:
    1. Kapustę poszatkować, posypać solą (1,5 łyżeczki), wymieszać, ugnieść rękami i odstawić na 20 minut. 
    2. Marchewki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłka (nieobrane) pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Pierś z kurczaka pokroić w grubszą kostkę i oprószyć przyprawą do gyrosa. 
    3. Wszystkie składniki połączyć z kapustą w dużej misce, doprawić do smaku pieprzem i dokładnie wymieszać. Wszystko przełożyć do rękawa/torebki i zamknąć. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.
    4. W międzyczasie przygotować sos: masło rozpuścić w rondelku. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, podgrzewać mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodać śmietanę, czosnek, koperek. Zamieszać. Zdjąć z ognia. Gdy sos zacznie gęstnieć, dolać gorącą wodę, dodać sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
    5. Gotowy obiad wyjąć ostrożnie z torebki (uwaga na gorące powietrze) i przełożyć na duży półmisek. Całość oprószyć posiekanym koperkiem. Po przełożeniu na talerze, polewać sosem. Jeśli spodziewamy się gości, danie można podawać z ziemniakami.