Sałatka obiadowa na zimę

W tym roku przygotowałam spore zapasy tej pysznej sałatki. Zimą przyda się do obiadów, a wiosną i latem będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla.

Składniki na ok. 13 słoików 0,5 l:
  • 3 kg zielonych pomidorów
  • 2 kg ogórków
  • 2 kg cebuli
  • 4 łyżki soli
  • 2 czerwone papryki
zalewa:
  • 1,5 l wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 8 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
1. Pomidory pokroić na ćwiartki lub ósemki (albo w grubsze plastry), ogórki na plasterki, a cebule w pióra. Warzywa przełożyć do dużej miski, zasypać 4 łyżkami soli, dokładnie wymieszać i odstawić na całą noc (min. 12 godzin). Rano odlać powstały sok i dodać do warzyw pokrojoną w paseczki paprykę. 
2. Składniki na zalewę zagotować. Następnie do zalewy dodać warzywa i gotować (mieszając co jakiś czas), aż pomidory zmienią kolor (ok. 20 min). Gorącą sałatkę w zalewie przekładać do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Od razu zakręcać. Pasteryzować przez 15 minut w kąpieli wodnej.