Pyszne, lekko chrupiące patisony w delikatnej zalewie z kurkumą. Co roku przygotowuję kilka słoików do spiżarni. Sprawdzą się jako dodatek do wędlin, mięs z grilla, a nawet dań głównych.
Składniki na ok. 7 słoików 0,5 l:
- 4 kg patisonów z miękką skórką (waga przed usunięciem gniazd nasiennych)
- 6 szklanek wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1 czubata łyżka soli
- 1 płaska łyżka kurkumy
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 10 kulek ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
1. Patisony dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki (gniazda nasienne usunąć). Pokrojone warzywa układać ciasno w czystych, wyparzonych i suchych słoikach.
2. Składniki na zalewę zagotować. Następnie gorącą zalewę przecedzić i zalać nią patisony. Każdy słoik od razu szczelnie zakręcić. Słoiki pasteryzować przez około 25-30 minut w kąpieli wodnej.