Ciasto z owocami i polewą z białej czekolady

Mój szybki i sprawdzony deser do kawy, herbaty czy mleka. Tym razem w wersji z malinami i jeżynami. Ciasto zawsze ładnie wyrasta, jest puszyste i miękkie.

Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 1 szklanka malin
  • garść jeżyn
polewa:
  • 4 łyżki mleka
  • 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
Sposób przygotowania:
1. Jajka utrzeć mikserem z cukrami na puszystą masę. Nadal miksując, dolać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i stopniowo dodawać do masy miksując na najniższych obrotach (krótko - tylko do uzyskania jednolitej konsystencji).
2. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście dosyć gęsto ułożyć owoce. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
3. Przygotować polewę: czekoladę połamać i połączyć w rondelku z mlekiem. Rozpuszczać na małym ogniu, ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą zalać wierzch ciasta.