Puszyste i mięciutkie ciasto z owocami

To proste ciasto z truskawkami i borówkami umiliło nam weekend. Zniknęło z blaszki raz-dwa! Jest niezawodne, przygotowuje się je migiem, można też wykorzystać inne ulubione owoce.
Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 200 g truskawek
  • garść borówek
  • cukier puder do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Jajka utrzeć mikserem z cukrami na puszystą masę. Nadal miksując, dolać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i stopniowo dodawać do masy miksując na najniższych obrotach (krótko - tylko do uzyskania jednolitej konsystencji).
2. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na nim pokrojone na mniejsze kawałki truskawki oraz borówki. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.